Skip to main content
Έχετε ερωτήσεις; (+30) 210 428 6227info@idec.gr

FSSC 22000

FSSC 22000 – Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων

Τι είναι το πρότυπο FSSC 22000;

Το FSSC 22000 είναι ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο πρότυπο για τον έλεγχο, την παρακολούθηση και την πιστοποίηση σε όλη την αλυσίδα των τροφίμων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των τροφίμων.

Το FSCC 22000 είναι αναγνωρισμένο από τον οργανισμό Global Food Safety Initiative (GFSI) και βασίζεται στο διεθνές πρότυπο ISO 22000 σε συνδυασμό με τις προδιαγραφές της σειράς ISO/ TS 22002.

Η εναρμόνιση της επιχείρησης με τις αρχές του FSSC 22000 παρέχει απόδειξη της συμμόρφωσης προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως είναι οι πελάτες, οι φορείς ελέγχου κ.α. Η πιστοποίηση με FSSC 22000 είναι απόλυτα ισοδύναμη με τις πιστοποιήσεις κατά BRC και IFS, προσφέρει κύρος και αξιοπιστία, ενισχύοντας την βιωσιμότητα της επιχείρησης.

Από την 1η Απριλίου 2024 και εφεξής τίθεται σε εφαρμογή αποκλειστικά η έκδοση 6 του προτύπου ενώ οι εταιρείες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2025.

Η νέα έκδοση του προτύπου περιλαμβάνει τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 22003-1:2022, καθώς και ενισχυμένες απαιτήσεις στον τομέα της βιωσιμότητας, ενισχύοντας τους στόχους του ΟΗΕ για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων, υιοθετώντας κουλτούρα για την ασφάλεια των τροφίμων, βελτίωση των μέτρων για την διαχείριση αλλεργιογόνων και την διαχείριση κρίσεων καθώς και βελτιωμένα μέτρα για την υποστήριξη της επαλήθευσης των πιστοποιητικών.

Ποια είναι τα οφέλη του FSSC 22000;

  • Ύπαρξη μεγαλύτερων δυνατοτήτων πρόσβασης στην παγκόσμια αγορά
  • Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
  • Απόδειξη ικανοποίησης των απαιτήσεων της ισχύουσας νομοθεσίας περί της ασφάλειας τροφίμων και ποτών
  • Μεγαλύτερη και καλύτερη ανταπόκριση στις απαιτήσεις των πελατών
  • Μεγιστοποίηση του επιπέδου ασφάλειας διαχείρισης των τροφίμων και ποτών
  • Αποτελεσματικότερη διαχείριση περιστατικών απόσυρσης ή ανάκλησης προϊόντος
  • Υιοθέτηση κουλτούρας ασφάλειας διαχείρισης τροφίμων και ποτών
  • Βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των διεργασιών παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών
  • Ενίσχυση του κύρους καθώς και αύξηση της τεχνογνωσίας της επιχείρησης
     

Ποιος είναι ο ρόλος της IDEC AE;

  • Αξιολόγηση και προσδιορισμός απαιτήσεων υλικοτεχνικών υποδομών
  • Αξιολόγηση κινδύνων σε πρώτες ύλες, προϊόντα και διεργασίες
  • Ανάπτυξη Μελέτης HACCP. Καθορισμός προληπτικών μέτρων και πλάνου παρακολούθησης των σημείων ελέγχου
  • Ανάπτυξη των απαιτούμενων εγγράφων (Εγχειριδίου, Διαδικασιών, εντύπων και απαιτούμενων αρχείων)
  • Ανάπτυξη σχεδίων διαχείρισης αλλεργιογόνων, food defense, food fraud
  • Εκπαίδευση του συντονιστή, της ομάδας ασφάλειας των τροφίμων καθώς και του προσωπικού στην εφαρμογή του συστήματος και των νομοθετικών απαιτήσεων
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες οργάνωσης και προετοιμασίας πιστοποίησης ως προς το διεθνές πρότυπο
  • Παρακολούθηση και υποστήριξη συστήματος διαχείρισης σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες μετά την αρχική πιστοποίηση
  • Επιστημονική υποστήριξη σε θέματα σχετικής νομοθεσίας και κανονισμών

Δείτε επίσης

Εγγραφείτε στο newsletter μας και ενημερωθείτε για νέες υπηρεσίες, εκπαιδεύσεις, άρθρα και νέα.