Skip to main content
Έχετε ερωτήσεις; (+30) 210 428 6227info@idec.gr

Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ και ISO 9001

Στις 14 Απριλίου 2020 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως [ΦΕΚ τ.Β’ 1382] η ΚΥΑ 3063/27-3-2020 για την ανασύσταση του «Μητρώου Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)». Στο Μητρώο υποχρεούνται να εγγραφούν τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και οι ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. 

Οι φορείς που κάνουν αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο γίνονται δεκτοί, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της αποτελεσματικότητας, της διοικητικής οργανωτικής ικανότητας και της λογοδοσίας. Ελέγχονται ειδικότερα για την ύπαρξη Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με το πρότυπο ISO 9001:2015. Αρκετές απορρίψεις αιτήσεων εγγραφής, επιβεβαίωσαν ότι η πιστοποίηση ISO είναι υποχρεωτικό και αναγκαστικό στοιχείο της εγγραφής. 

Για την υποβολή της αίτησης είναι απαραίτητη η δημιουργία και λειτουργία δύο διακριτών ηλεκτρονικών αρχείων, του Μητρώου του Οργανισμού και του Μητρώου Μελών, για τα οποία είναι αναγκαία η συλλογή και επεξεργασία μεγάλου όγκου προσωπικών δεδομένων όλων των σχετιζόμενων με τις Μ.Κ.Ο. προσώπων. Τα παραπάνω απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους στα πλαίσια του συστήματος ασφάλειας προσωπικών δεδομένων του Οργανισμού (GDPR). 

Η IDEC προσφέρει ολοκληρωμένη επιστημονική υποστήριξη και εύρεση λύσεων μέσα από την μακροχρόνια εμπειρία και εξειδίκευση που έχει αναπτύξει σε όλες τις λειτουργίες ενός οργανισμού. Αναλαμβάνουμε για εσάς την αξιολόγηση του υφιστάμενου επιπέδου οργάνωσης, την ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης, την παρακολούθηση και υποστήριξή του σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες μετά την αρχική πιστοποίηση 

Επιπλέον προϋποθέσεις εγγραφής στο «Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ)» 

  1. Μορφή νομικών προσώπων: α) Σωματεία, β) Αστικές εταιρείες Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, γ) Ενώσεις προσώπων του άρθρου 107 Α.Κ., δ) Κοινωφελή Ιδρύματα του ν. 4182/2013, ε) Ιδρύματα που έχουν συσταθεί με ειδικό νόμο, στ) Ειδικώς αναγνωρισμένοι φορείς (με ειδική νομοθετική ρύθμιση), και ζ) Παραρτήματα ξένων ΜΚΟ στην Ελλάδα. 
  1. Υλοποίηση δραστηριοτήτων Κοινωνικού και Ανθρωπιστικού Χαρακτήρα, Διεθνούς Προστασίας, Μετανάστευσης ή Κοινωνικής Ένταξης. 
  1. Μη κερδοσκοπική φύση του φορέα 
  1. Να μην συνάπτουν συμβάσεις οιουδήποτε είδους με: i) φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν στα όργανα διοίκησής τους, ii) νομικά πρόσωπα τα οποία, ελέγχονται από τα πρόσωπα του οργανισμού. 
  1. Να μην λαμβάνουν τακτική κρατική επιχορήγηση ή δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου μεγαλύτερη από 50% επί του προϋπολογισμού λειτουργίας τους . 
  1. Να μην υφίσταται τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση εις βάρος των φυσικών προσώπων που ασκούν την διοίκηση ή/και είναι νόμιμοι εκπρόσωποι στο νομικό πρόσωπο. 
  1. Να εκπληρώνουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις, μην έχοντας καμία ασφαλιστική και φορολογική εκκρεμότητα. 

Πως μπορεί να σας βοηθήσει η IDEC SA

H IDEC SA παρέχει εξειδικευμένες και προσαρμοσμένες υπηρεσίες σχετικά με το ISO 9001 Καθώς και τον νέο κανονισμό GDPR. Μάθετε περισσότερες πληροφορίες εδώ: